Vellykket urpremiere på Jøden

Som tillyst på Munch-selskapets nettsider, ble det 9. september satt opp et tablå fra Munchs Jøden i forbindelse med UiOs markering av 1814-grunnlovens paragraf 2. Munch-selskapet hadde møtt mannsterke opp for å få med seg denne begivenheten, som må være stykkets urpremiere, i alle fall for et offentlig publikum.
 
Fremføringen var annonsert som et tablå, men selskapets oppmøtte ble gledelig overrasket da det viste seg at regissør Rita Abrahamsen (Trøndelag teater) hadde valgt å gjengi hele stykkets handling fremfor utdrag av én eller flere scener. Takket være kombinasjonen av opplesing og skuespill, klarte publikum å henge med gjennom stykkets nokså intrikate handling. Publikums bifall torde også tyde på at Munchs språk og humor ble formidlet på en overbevisende måte. Mye av dette skyldtes Rita Abrahamsens instruksjon, og ikke minst Øystein Røger (Nationaltheatret) og Olve Løseths (Trøndelag teater) skuespill. På elegant vis agerte Røger både Helene, Lensmanden og Abraham Moses, mens Løseth på henholdsvis bergensk og fintrøndersk klarte å fange inn både den slu Reinold og den fanatiske Kruse. Stykkets høydepunkt, Kruses tale til Moses i scene 8 var klokelig nok gjengitt i sin helhet, og oppsetningen lyktes således med å få frem Munchs hovedbudskap i Jøden.
 
For en som har lest Munch-selskapets utgave av Jøden flere ganger og har moret seg over stykkets satire, var det gledelig å se hvor godt Munchs tekst fungerte i en form som nødvendigvis må ligge nærmere opp mot forfatterens intensjoner med stykket enn det den rene lesning gjør. Instruktøren og skuespillerne hadde virkelig klart å få liv i dialogen, og oppførelsen viste at stykket har kvaliteter som ikke umiddelbart kommer til syne gjennom lesning. Derfor bør ikke dette bli siste gang Jøden settes opp – i neste omgang kunne man kanskje håpe på en oppsetning av hele stykket?  
 
Andreas Snildal

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar