I sin bok om Ole Richter. Ungdom og stortingsvirke (Oslo 1957) forteller Per Fuglum om Richters forhold til Andreas Munchs andre hustru Amalia Raben. Fuglum hadde blant annet tilgang til Amalias korrespondanse med venninnen, forfatteren Johanna von Hofsten, som dengang befant seg i Andreas og Amalia Munchs datter, Anna E. Munchs eie.
Statsminister
Ole Richter tok som kjent i 1888 livet av seg i ministerhotellet i
Stockholm. Foranledningen var at Bjørnson hadde offentliggjort fortrolige opplysninger
han hadde fått fra ham om regjeringens stilling. I skuespillet Paul
Lange og Thora Parsberg forsøkte Bjørnson ti år senere å renvaske
sitt eget rykte og gi Richter et verdig ettermæle.
Amalie Raben fotografert i 1863 |
Fuglum påpeker at «det er meget mulig at de slag en ublid skjæbne hadde gitt ham, fikk ham til å betrakte ekteskapet fra et mer fornuftsmessig synspunkt». Onde tunger talte på denne tiden om Richters jakt på velstående unge piker, og det kan nok ha vært en kjerne av sannhet i ryktene. «Jeg tør ikke benægte de Historier, der fortælles om Attentater paa rige Jenter, men Spekulation af den Art er i den Grad modsat hans hele stemningsfulde, poetiske Anlæg, at jeg betvivler dem», skrev dogboksforfatteren Ludvig Daae. En av Richters nære venner skrev til ham at selv om det i dette tilfellet ikke var «udelukkende en Hjertesag, i Ordets egentlige Betydning», burde han likevel slå til: «vil Du dog bringe Hjertet med i denne som i enhver Beslutning Du fatter». I brev til Johanna von Hofsten (28.9.1863) forteller Amalia Raben om hans «mange fortvivlede Hensyn og Forskjelligheden i Grundanskuelser» og la til at «det var ikke et Hjerte alene som han bejlede til.» Høsten 1863 brøt hun derfor forlovelsen. «Etter bruddet», forteller Fuglum, var Richter «svært deprimert, og hans nærmeste nærte en tid alvorlig bekymring for ham». To år senere var Amalia Raben gift med Andreas Munch.
I et brev til A. F. Krieger noen år senere (3.11.1869) skriver Bernard Dunker om affæren. «Ja visselig sagde man for nogle aar siden at Richter havde været forlovet med Frøken Raben, men havde hævet Forbindelsen, da Fatter ikke vilde punge ordentlig ud. A. Munch var nøisommere». Til dette må tilføyes av grev Raben heller ikke godtok forbindelsen mellom sin datter og Munch, og brøt all kontakt med dem som følge av ekteskapet. Vi får vel forstå Dunker dithen at for Munch var ikke pengene hovedsaken.
Ernst Bjerke
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar